Gleba ma ogromne znaczenie w uprawie i produkcji wina. Szczególnie wina jakościowe wymagają odpowiedniej gleby, aby wino miało swój unikalny charakter. Każde wino o wyjątkowym terroir to inne doznania smakowe za które odpowiada w pewnym stopniu skład gleby, na której dorastają winorośla. Możemy wyróżnić najczęściej występujące podłoża takie jak:
Gleba wapienna (kreda, wapień) – a wino?
-
Smak: Wina z wapiennych gleb mają wyraźną mineralność i często charakteryzują się kredowością, czyli subtelnym smakiem przypominającym kredę lub mokre kamienie. Mają również tendencję do delikatnej orzechowości (np. migdały).
-
Tekstura: Wina są zbalansowane i mogą mieć kremową teksturę, szczególnie po starzeniu na osadzie drożdżowym.
-
Przykład terroir: Idealnym przykładem wina pochodzącego z tego podłoża są wina francuskie a w szczególności francuskie Champagne możesz przekonać się o tym na własnym podniebieniu próbując francuskiego wina musującego robionego tradycyjną metodą Champagne Jacques Robin Ma bonne étoile AOP.
Gleba granitowa – a wino?
-
Smak: Wina z granitowych gleb często wykazują wyraźną świeżość i wysoką kwasowość. Mogą mieć delikatnie pikantny charakter oraz wyraźne nuty cytrusowe (cytryna, grejpfrut).
-
Mineralność: Wysoka mineralność przejawia się w subtelnych, czasami słonawych nutach, które dodają winu elegancji.
-
Przykład terroir: Świetnym potwierdzeniem smaku tego terroir są wina z Sardynii a szczególnie ich flagowy szczep Vermentino di Gallura, zachęcamy do praktycznej wizualizacji smaków co możesz zrobić próbując butelkę Piero Mancini Vermentino di Gallura DOCG.
Gleba gliniasta – a wino?
-
Smak: Wina z glinianych gleb są bogate, z mocną strukturą i wyraźnym ciałem. Często mają głębokie ziemiste nuty, przypominające wilgotną ziemię lub trufle, szczególnie w czerwonych winach.
-
Struktura: Wina mają zazwyczaj pełne ciało i wyrazistą taninową strukturę.
-
Przykład terroir: Szczególnie uwidacznia się smak tego terroir w winach hiszpańskich i w winach francuskich. Jeśli chodzi o wino hiszpańskie to flagowym przedstawicielem tego wina jest region Rioja a kwintesencję smaku tego hiszpańskiego wina znajdziecie w butelce Luis Alegre Crianza Tempranillo DOCa Rioja, przykład tego wyjątkowego terroir to również wina francuskie z regionu Bordeaux, jak na przykład Château des Demoiselles Castillon Côtes de Bordeaux AOC.
Gleba piaszczysta – a wino?
-
Smak: Wina z piaszczystych gleb są delikatne i lekkie. W czerwonych winach zauważalna jest wyraźniejsza owocowość, przy zachowaniu subtelności tanin. W białych winach możemy spotkać świeże, cytrusowe smaki i delikatne kwiatowe nuty.
-
Struktura: Wina mają lżejsze ciało i są często bardziej przystępne w młodym wieku.
-
Przykład terroir: Najlepszym przykładem dla tego terroir są wina hiszpańskie z gorącego regionu La Mancha a przekonacie się o tym próbując Puente de Rus Syrah La Mancha DO lub Puente de Rus Verdejo La Mancha DO.
Gleba łupkowa – a wino?
-
Smak: Wina z łupkowych gleb często mają wyraźną mineralność z nutami krzemienia i skał. Często wyczuwalne są nuty dymne oraz charakterystyczne akcenty soli morskiej.
-
Kwasowość: Wina te mają z reguły wysoką kwasowość, co nadaje im świeżości i długowieczności.
-
Przykład terroir: Flagowym winiarskim przedstawicielem tego terrior są wina niemieckie z regionu Mosel, dla większego zrozumienia tego terroir koniecznie musisz spróbować Brix Riesling Qualitätswein Trocken lub Brix Riesling Spätlese Trocken.