Rodzina Cedó Anguera od pokoleń uprawiała winogrona w La Serra d’Almos, w samym sercu Montsant w południowej Katalonii. Zwykle swoje zbiory sprzedawali jednak spółdzielni. W 2006 roku postanowili wreszcie spełnić swoje marzenie i zbudować własną winnicę. Pod kierunkiem Xavi Cedó Anguera winogrona uprawiane są na około 15 hektarach winnic, z których wszystkie znajdują się w hiszpańskiej gminie La Serra. Winorośl rośnie głównie na glebach wapiennych na wysokości 250 m n.p.m. Panujący tu śródziemnomorski klimat charakteryzuje się ciepłym, suchym latem i łagodną, wilgotną zimą. Sezon wegetacyjny jest długi. Składa się to na idealny klimat do uprawy winorośli, która praktycznie zawsze daje winiarzowi zdrowe winogrona. Rodzina Cedó Anguera produkuje wina głównie z wiodących odmian winorośli regionu Garnatxa (Granacha) Negra i Carinyena, ale także z międzynarodowych odmian winogron takich jak Syrah i Cabernet Sauvignon. Duża część winorośli Carinyena ma od 50 do 70 lat i stanowi trzon win Cedó Anguera. Każda działka jest tu indywidualnie uprawiana, a miejscowe czerwone wina są fermentowane i dojrzewają zgodnie z odmianą winorośli.
Wina