Casa Vinicola Carlo Zenegaglia – winnica

Grid Layout
typ gleby
powierzchnia
wysokość
klimat
miejscowość
TYP GLEBY
POWIERZCHNIA
WYSKOŚĆ
KLIMAT
MIEJSCOWOŚĆ
wapienno-gliniaste z wtrąceniami ilastymi i piaskowcowymi
52 ha
do 630 m n.p.m.
zróznicowany - atlantycki, kontynentalny, śródzienomorski
Laguardia – Álava
OPIS WINNICY

Od 1930 roku rodzina Zenegaglia zajmuje się uprawą winogron oraz produkcją win typowych dla obszaru jeziora Garda. Vinicola Carlo Zenegaglia to rodzinna firma winiarska założona przez Vittorio Zenegaglię, aktualnie prowadzona przez Carlo Zenegaglia i jego dzieci. Rodzinie przyświeca jeden główny cel – produkcja czerwonych i białych win wysokiej jakości o atrakcyjnych kolorach i intensywnych zapachach, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia oraz zawsze będą odzwierciedlać charakterystykę i esencję swojego pochodzenia.

Winnica jest usytuowana w Pozzolengo –wyżynnym regionie w Lombardii, wysoce predystynowanym do uprawy winorośli. Miasto położone jest na szczycie wzgórza Monte Fluno, znanego z imponującego średniowiecznego zamku, którego powstanie datuje się na XI wiek. Pozzolengo to brama wzgórz morenowych jeziora Garda. Tutejszy mikroklimat jest łagodny i rzadko podlega gwałtownym zmianom temperatury między nocą a dniem, a dodatkowo sprzyja mu umiarkowana bryza znad jeziora Garda. Gleby są warstwowymi iłami pochodzenia morenowego o charakterze osadowym. Przeważnie są one wapienne i bogate w sole mineralne, a te w bardziej pagórkowatych częściach są raczej piaszczyste. Nie jest to łatwy teren do pracy: tak jak jest zwarty i twardy w czasie suszy, podczas deszczowych dni staje się miękki i błotnisty.

Wyjątkowe położenie i unikalny terroir czynią okolice „klimatyczna kolebką” do pielęgnowania i uwydatniania specyficznych cech rodzimych odmian winorośli. Głównie pochodzą z rodzimych upraw, których obszar to 20 ha oraz od zaufanych lokalnych hodowców, z którymi rodzina utrzymuje wieloletnią i stałą współpracę. Ręczne zbiory pozwalają na większą kontrolę jakościową nad produktem w winnicy. Każde etap produkcji jest uważnie doglądany przez enologa Carlo Zenegaglię – od fermentacji do butelkowania przez starzenie na rafinacji kończąc.