Katalonia (Montsant)

Położona na Półwyspie Iberyjskim jako jeden z regionów Hiszpanii. Jej sercem jest Barcelona, my skupimy się jednak na obszarze nazywanym Montsnat znajdującym się w najbardziej malowniczej części południowej Katalonii. To popularny region winiarski położony na zachód od miasta Tarragona na zboczach masywu Montsnat, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Otacza inny – powszechniej znany – region winiarski o nazwie Priorat.

HISTORIA KATALONII

Początkowo zamieszkana przez lud Celtoiberów, ale także przez osadzających się tam Greków i Fenicjan. Na przestrzeni wieków opanowana przez Wizygotów i Arabów. W pierwszej połowie XII wieku Katalonia wiąże się unią personalną z Aragonią, wchodząc jednocześnie w swój złoty wiek. Znaczenie traci na rzecz Kastylii, gdy ta również przyłącza się do Aragonii. Wskutek wygranej przez Francję wojny trzydziestoletniej Kastylia zostaje podzielona pomiędzy Hiszpanię i Francję, ale podział ten zostaje ustanowiony ostatecznie dopiero w 1720 roku. Od tej pory granica pomiędzy krajami pozostaje niezmienna. Co jakiś czas wraca za to temat autonomii Katalonii, a katalońscy separatyści dążą do pełnej samodzielności regionu. Montsnat to najstarszy, obok Priorat, region uprawy winorośli na tych obszarach, a zarazem jeden z najważniejszych regionów winiarskich Hiszpanii.

JAKIE TERRIORY W KATALONII?

Katalonia to w większości teren wyżynno-górzysty, w dolinie rzeki Ebro oraz na wybrzeżu natrafić można jednak także na krajobrazy nizinne. Na katalońskie terriory wpływ ma z pewnością również położenie nad Morzem Śródziemnym – zapewnia ono Katalonii łagodny śródziemnomorski klimat ze znaczącymi kontynentalnymi wpływami. Nasłonecznienie, dość suche powietrze oraz rzadkie uszkodzenia spowodowane mrozami przyczyniają się do tego, że plony na tych obszarach uważa się za obfite. Winnice leżą tu zazwyczaj na wysokości od 200 do 700 metrów npm. i zakłada się je najczęściej na zboczach gór, w otoczeniu oliwnych drzew lub lasów, na jednym z trzech rodzajów podłoża: glinie kredowej, piasku granitowym lub łupku. Winnice Montsant tworzone są z kolei na piaszczystej, granitowej glebie.

ODMIANY WINOROŚLI W KATALONII
Na katalońskich zboczach uprawia się najczęściej odmiany: Red Grenache, Carignan, Tempranillo, Syrah, Merlot i Cabernet Sauvignon (winorośle czerwone) oraz White Grenache, Macabeo / Viura, Chardonnay i Xarel·lo (winorośle białe).

WINA Z KATALONII

Białe wina z Katalonii są orzeźwiające, czasem z lekką kwasowością oraz subtelnymi aromatami owoców, kwiatów czy migdałów. Czerwone wina z regionu Montsant cechują się z kolei dobrym wyważeniem, aksamitną konsystencją, miękkimi taninami oraz aromatami ciemnych owoców, cytrusów i ziemi. Są bogate, różnorodne, pełne. Trzeba jednak uważać, bo zawartość alkoholu może być wyższa niż zazwyczaj.

Mapa Regionu