Canelones – Urugwaj

Obszar Urugwaju położony nad Oceanem Atlantyckim, na południu kraju i graniczący z jego stolicą – Montevideo. To tu założona została większość urugwajskich winnic, które odpowiadają dziś za 60 proc. wina produkowanego w całym kraju. Głównymi miastami winiarskimi regionu są Canelones, Juanico i Progreso. Uprawia się tu więcej winogron odmiany Tannat niż gdziekolwiek indziej.

HISTORIA CANELONES
W porównaniu z innymi regionami winiarskimi na świecie, tereny dzisiejszego Urugwaju są pod kątem uprawy winogron miejscem dość świeżym – pierwsze owoce winorośli uprawiano tu około 250 lat temu. Dopiero w drugiej połowie XIX wieku napływający na te tereny imigranci do uprawy winorośli i produkcji wina podeszli komercyjnie, wprowadzając jednocześnie nowe odmiany winogron i wykorzystując swoją wiedzę o ich uprawie zdobytą w Europie. W latach 70. XIX wieku w Urugwaju pojawiły się dwie winnice. Pierwsza należała do Francuza Pascuala Harriague, który na tereny kraju sprowadził z Argentyny winogrona Tannat uprawiane dziś w Canelones (inną nazwą tej winorośli jest właśnie Harriague pochodząca od nazwiska winiarza). Właścicielem drugiej winnicy był Katalończyk Francisco Vidiella.

JAKIE TERRIORY W CANELONES?
Urugwaj, położony w strefie klimatu umiarkowanego, może cieszyć się ciepłymi i suchymi latami oraz łagodnymi zimami. Słońce świeci tu intensywnie, ale ekstremalne temperatury nie zdarzają się często, na co wpływ ma długa linia brzegowa z trzech stron kraju, która łagodzi upały. Ciepło, wystarczające opady, świeża bryza znad Atlantyku – urugwajskie winogrona mają wszystko, co potrzebne do optymalnego dojrzewania. Brak pasm górskich naraża jednak ten obszar na silne wiatry. Wietrzenie i erozja odpowiadają tu za dość płaski krajobraz oraz rodzaje wyróżnianych gleb. Winogrona uprawia się tu często na podłożu gliniastym lub piaszczysto-gliniastym, najbardziej żyznymi glebami z wysoką zawartością wapnia mogą poszczycić się jednak winnice położone na południu. Obszar Canelones, na którym uprawia się winogrona, jest płaski i położony raczej nisko, jeżeli weźmiemy pod uwagę inne typowe terriory południowoamerykańskie.

CANELONES — ODMIANY WINOROŚLI
Przede wszystkim Tannat – winogrono bardzo dobrze dostosowane do klimatu Ameryki Południowej. Poza nim w Canelones uprawia się także odmiany takie jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Nebbiolo, Sangiovese, Marzemino, Pinot Blanc, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc i Chardonnay.

WINA Z CANELONES
Wino Tannat cechuje się mocnym charakterem, złożonymi aromatami i głębokim czerwonym kolorem. W porównaniu z winami opartymi na jego francuskim odpowiedniku Madiran, wina Tannat są zdecydowanie dojrzalsze, ale też bardziej aksamitne i miękkie, co zawdzięczają przede wszystkim urugwajskiemu klimatowi. Mogą być wytwarzane z jednego rodzaju winogron lub w mieszance z odmianami Cabernet Sauvignon, Cabernet lub Merlot. Niezależnie od tego uważane są dziś za symbol Urugwaju. Tannat nazwano także „najzdrowszym winem na świecie” ze względu na wysoki udział polifenoli.

Mapa Regionu