Bezpłatna dostawa przy zamówieniach powyżej 250 zł. Dostawa powyżej 100 zł tylko 18 zł
Bezpłatna dostawa przy zamówieniach powyżej 250 zł. Dostawa powyżej 100 zł tylko 18 zł

Dolina Loary

Opis

Loara – najdłuższa rzeka Francji i zdecydowanie jedna z najbardziej popularnych. Ponad 300 kilometrów jej brzegu obsadzone jest winogronami. W 2000 roku środkowa część Doliny Loary została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO jako wyjątkowy krajobraz kulturowy bogaty w zabytki architektoniczne, w szczególności zamki. To z nich, oprócz doskonałego wina, słynie ten region.

HISTORIA DOLINY LOARY

Dolina Loary zamieszkiwana była już w czasach galicyjskich, a pierwsze winnice Rzymianie zasadzili tu w I wieku. Około 400 lat później o miejscowych winoroślach pisał poeta Sydoniusz Apolinary. W XI wieku wytwarzane w regionie białe wytrawne wino Sancerre znane było już w całej Europie jako wino bardzo dobre. W późnym średniowieczu wina z okolicy były najbardziej cenionymi winami zarówno w Anglii, jak i we Francji, pokonując przy tym nawet wina z Bordeaux. Region ten słynie także z zamków, których w Dolinie Loary jest ponad 300 – od budowli średniowiecznych, przez renesansowe aż po pałace z czasów oświecenia. Dziś znaczna ich część znajduje się w rękach prywatnych.

JAKIE TERRIORY W DOLINIE LOARY?

Dolinę Loary cechuje klimat kontynentalny, dla którego duże znaczenie ma zarówno sama Loara, jak i Ocean Atlantycki. Chłodne dni, a szczególnie wiosenne przymrozki, stanowią tu niestety zagrożenie dla winogron. Z kolei częste w miesiącach zbiorów deszcze sprawiają, że owoce zbiera się jako dojrzałe, a nawet przejrzałe (botrytis cinerea). Region dzieli się na pięć podregionów: Centralny nazywany po prostu Loara – to tu wytwarza się popularne wino Sancerre ze szczepu Sauvignon Blanc, Touraine z winami Vouvray i Bourgueil, Samur, gdzie winogrona uprawia się na specjalnej skale (daje to winom charakterystyczny mineralny charakter), Andegawenia słynąca z win słodkich oraz Pays Nantais – strefa położona na wybrzeżu, pod dużym wpływem Atlantyku, gdzie produkuje się wina białe i świeże (np. Muscadet).
Poza brzegiem samej Loary dobrze obsadzone winoroślą są również jej dopływy: Allier, Cher, Indre, Loir, Sèvre Nantaise i Vienne.

ODMIANY WINOROŚLI W DOLINIE LOARY

Za większość miejscowych upraw winogron odpowiadają tu białe winorośle Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Melon de Bourgogne i Chardonnay. Czerwone wina w Dolinie Loary wytwarza się zaś najczęściej z winogron odmian Cabernet, Pinot Noir, Cabernet Franc i Gamay.

WINA Z DOLINY LOARY

Po pierwsze, wino Sancerre wytwarzane jedynie z odmiany Sauvignon Blanc. Popularne w regionie są także wina różowe i deserowe, a także wina z charakterystycznymi nutami owoców, świeże, lekkie i rześkie. Dolina Loary jest również drugim po Szampanii producentem wina musującego we Francji. 

Mapa regionu

Koszyk
Zaloguj się

Nie posiadasz konta?

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę witrynę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.
Czy masz powyżej 18 lat? Aby wyświetlić stronę, musisz mieć ukończone 18 lat. Aby przejść dalej, potwierdź swój wiek.
Dostęp Zabroniony Twój dostęp jest ograniczony ze względu na Twój wiek.
Mam 18 lub więcej lat Nie mam 18 lat
Zacznij pisać, aby zobaczyć produkty, których szukasz.
Sklep
0 items Koszyk
Moje konto