Weingut Sutter – Austria

Grid Layout
typ gleby
powierzchnia
wysokość
klimat
miejscowość
TYP GLEBY
POWIERZCHNIA
WYSKOŚĆ
KLIMAT
MIEJSCOWOŚĆ
żwirowe, lessowa, wapienne
20 ha
średnio 320 m n.p.m.
umiarkowany
Hohenwarth
OPIS WINNICY

Sutter Weingut to winnice należące do Doris i Leopolda Sutter. Znajdują się w Hohenwarth, około 60 km na północny zachód od Wiednia, w dolnej Austrii. Historia tego miejsca rozpoczęła się od Augusta, dziadka Leopolda. Był on pierwszym winiarzem w Hohenwarth, który butelkował wino. Jego Grüner Veltliner Herrenberg i Blue Burgundy święciły triumfy w najlepszych restauracjach w kraju. Obecni właściciele podążają za jego przykładem, łącząc „nową winnicę ze starymi korzeniami”. Sutter Weingut stawia na pielęgnację winorośli, staranne przycinanie, kontrolowaną pracę z liśćmi, oszczędność wody przy uprawie gleby i wyłącznie ręczne zbiory. Z tych powodów winnica otrzymała certyfikat „SUSTAINABLE AUSTRIA”. Zgodnie z duchem czasu, duża liczba win uzyskała również certyfikat wegański. Swoją filozofię właściciele opisują następująco: “naturalna uprawa winnic, powściągliwość w piwnicy”. W związku z tym, w piwnicy obowiązuje jak najmniejsza ingerencja w proces produkcji wina. Każde wino powinno rozwijać się i dojrzewać indywidualnie, pielęgnując dzięki temu swój charakter i pochodzenie. Jałowe, wapienne gleby żwirowe pierwotnego Dunaju i niewielkie opady deszczu pozwalają miejscowym winoroślom zapuszczać głębokie korzenie. Klimat z ciepłymi dniami, chłodnymi nocami i stałymi wiatrami to z kolei gwarancja aromatycznych win o świeżej kwasowości. W Sutter Weingut uprawiany jest oczywiście Grüner Veltliner, a także rzadko występujący i wysoce ceniony Roter Veltliner ze swoim pikantnym bukietem. Winnica oferuje też Frührote Veltliner, rozpoznawalny dzięki aromatowi przypominającemu gorzkie migdały i kwiaty, oraz wina Riesling, Muskateller i Zweigelt.