Winiarnia położona jest w miejscowości Maring -Noviad w Rejonie Bernkastel-Kues.
Manuel Brixius ma 35 lat i jest już uznanym ekspertem od rieslinga. Dorastał wśród winorośli winnicy swoich rodziców w Maring nad Mozelą. Następnie studiował uprawę winorośli i enologię w mieście winiarskim Geisenheim w Nadrenii. W międzyczasie semestr stażu w winnicy Riesling Hermann J. Wiemer w stanie Nowy Jork/USA. To właśnie tam Manuel Brixius poznał nowe oblicza rieslinga.
Manuel Brixius nazywa swoje najlepsze wina krótkimi i rześkimi Brix Rieslingami. W całej swojej pikantnej zwięzłości „Brix” nie tylko brzmi jak zdrobniała forma Brixiusa, ale także odnosi się do anglo-amerykańskiej jednostki miary masy moszczu (w przeciwieństwie do „Öchsle” w Niemczech). Picie rieslinga Brix znaczy więcej ,jest jak rozmowa z najlepszym przyjacielem. Subtelne owocowe aromaty jabłka, limonki i brzoskwini, a także mineralna pikantność z łupkowej gleby wzdłuż słonecznych stoków Mozeli. Żywy i świeży, a jednocześnie głęboki smak . Te cechy przekonują zarówno doświadczonych koneserów wina, jak i tych, którzy którzy chcą nim zostać.