Historia tego miejsca rozpoczęła się w 1858 roku, kiedy to rodzina Ducourt nabyła posiadłość Château des Combes w małej wiosce Hourc w sercu Entre-Deux-Mers, na południowy wschód od Bordeaux. Tam Henri Ducourt, dziadek właścicieli, z pomocą trójki swoich dzieci stworzył jedną z największych winnic w Bordeaux, z 480 hektarami i 14 zamkami w sześciu różnych apelacjach controlées. Z biegiem czasu kolejne pokolenia przekształciły pasję do wina w profesjonalny biznes czerpiący z wiedzy przodków. Nowoczesne techniki winifikacji i otwartość na innowacje łączą się tutaj z poszanowaniem lokalnej specyfiki, aby w rezultacie tworzyć wina autentyczne, które odzwierciedlają terroir, na którym są produkowane.
Wszystkie wina białe pochodzą z winnicy w Ladaux. Są to odmiany Sauvignon Blanc lub Gris, Semillon i Muscadelle. Ostatni etap produkcji polegający na mieszaniu ze sobą kilku odmian i smaków odpowiada tu za złożoność i równowagę niezbędne do uzyskania udanego wina. Sauvignon przynosi nuty cytrusów, bukszpanu i świeżości, podczas gdy Semillon – smaki brzoskwini, orzechów laskowych i nuty kwiatowe.
Wina różowe produkuje się tu z odmian Cabernet Sauvignon i Merlot. Winifikacja tych win jest podobna do winifikacji win białych. Jedyną różnicą jest krótka maceracja soku i owoców (im dłuższa maceracja, tym intensywniejszy kolor uzyskujemy). W przypadku różowych win od Vignobles Ducourt proces trwa średnio od jednej do sześciu godzin, co zapewnia bardzo dobrą równowagę pomiędzy świeżością i smakiem.
Miejscowe wina czerwone to w 60 proc. Merlot i w 40 proc. Cabernet Sauvignon. W terroirach Ducourt Merloty uzyskują aromaty czerwonych i ciemnych owoców, w tym czarnej porzeczki i śliwki. W młodych Cabernetach także wyczuwalny jest smak ciemnych owoców, ale wraz ze starzeniem zyskują one bardziej roślinny akcent. Czerwienie doceniane są zwykle z biegiem czasu, dlatego wina od Ducourt leżakują w piwnicach przez kilka lat, aby w pełni wyrazić swój potencjał.