Santa Catalina Cooperativa to spółdzielnia producentów winorośli założona w 1959 roku w bogatym w tradycję winiarską regionie La Mancha. Jej nadrzędnym celem jest uzyskiwanie doskonałych owoców i minimalizowanie wpływu na środowisko poprzez integrację projektów proekologicznych. Spółdzielnia zapewnia rolnikom maksymalną swobodę w podtrzymywaniu tradycji ręcznego zbioru i tradycyjnych upraw. Jednocześnie nieustannie wprowadzane są innowacje w celu poprawy jakości. W regionie panuje klimat kontynentalny z dużymi amplitudami temperatur i zmiennymi opadami deszczu, co przyczynia się do optymalnych warunków uprawy winorośli. Uprawiane są tu przede wszystkim lokalne odmiany, takie jak białe Airén i Macabeo oraz odmiany Verdejo i Sauvignon Blanc. Najważniejszym czerwonym winem jest Tempranillo (od lat powszechnie znane jako Cencibel w Kastylii-La Mancha) i nowa odmiana Syrah.