Łącząc pasję do wina i doświadczenie w uprawie winorośli, trzech enologów: Antoine Médeville, Edouard Massie i Henri Boyer postanawia w maju 2008 roku wejść w posiadanie 15-hektarowej winnicy na francuskim płaskowyżu Saint-Yzans w apelacji Medoc. Kilka lat później do przygody dołączają Emilien Delalande i Thomas Marquant. Wspólnie stawiają sobie wyzwanie: stworzyć jedno z najlepszych win w tym regionie, optymalizując przy tym cechy terroir oraz wykorzystując nabyte przez lata doświadczenie i wiedzę. W trosce o kwestie środowiskowe od początku działalności właściciele postawili na ekologiczne podejście. Integracja produkcji umożliwiła uzyskanie Terra Vitis w 2015 roku, AREA w roku 2016 i poziomu 3 certyfikatu środowiskowego HVE (High Environmental Value) w roku 2019. Wdrożona przez nich polityka jakości zaowocowała, a Château Fleur La Mothe zostało w roku 2020 sklasyfikowane jako Cru Bourgeois Supérieur. Trzy czwarte powierzchni winnicy stanowi gleba wapienna, pozostała część to żwir i piasek. Ta różnorodność stanowi ogromną zaletę w procesie produkcji tutejszych win. Teren położony na wzgórzach zapewnia naturalny drenaż, a bliskość rzeki gwarantuje dobrą termoregulację i chroni winnicę przed wiosennymi przymrozkami. Odmiany winogron Merlot i Cabernet Sauvignon dojrzewają tutaj w dębowych beczkach. Château Fleur La Mothe to wino bogate, złożone i pełne finezji. Jego garbnikowa struktura zapewnia mu dużą zdolność starzenia. Ten klasyczny zbalansowany Médoc wyróżnia się swoją jedwabistą konsystencją i zmysłowym, wyrafinowanym finiszem. Dojrzałe wiśnie i czarne porzeczki elegancko łączą się w nim ze słodyczą przypraw i złożonymi niuansami czarnej kawy, tworząc nos, który podkreśla szczery wyraz wina.