Początki tej winnicy przypadają na rok 1973, kiedy to Annie i Jacques zasadzili pierwszą winorośl na działce Sorbée, a następnie zaczęli krok po kroku budować posiadłość Jacques’a Robina. Pod koniec lat 90-tych dołączyli do nich Sébastien i Aude, a kilka lat później także Séverine. Ich winnica Côte des Bar składa się dziś z 22 działek przylegających do zboczy różnych dolin Aube, Arce, Ource i Sekwany umiejscowionych na glebach o podłożu marglowym i gliniastym. Właściciele winnicy zapewniają, że ewolucję owocowych drzew śledzą od kwiatów aż do momentu zbiorów. Te nie rozpoczynają się jednak zanim owoce nie osiagną szczytu dojrzałości. Każda działka jest także zbierana i winifikowana oddzielnie, aby nie mieszać ze sobą owoców z obszarów, które znacząco się od siebie różnią. Do procesu winiarskiego trafiają grona wyłącznie zdrowe. Po ich wyciśnięciu sok natychmiast jest schładzany, aby jeszcze lepiej kontrolować fermentację. Zabieg ten pozwala także zachować aromat świeżych owoców. Po kolejnych etapach winifikacji winiarze “poprzez degustację, inspirację i odrobinę śmiałości” przystępują do tworzenia blendów, czyli mieszanek kilku szczepów winogron. To proces, który ma na celu powstanie wina doskonałego: uwydatnienie smaku owoców i tego wszystkiego, co może dać winu miejscowa gleba, a także osiągnięcie równowagi przy zachowaniu subtelności. Butelki pozostają na półkach przez kolejne kilka lat, aby wina mogły się udoskonalić i dojrzeć.