Cantine delle Vigne Piero Mancini – Włochy

Grid Layout
typ gleby
powierzchnia
wysokość
klimat
miejscowość
TYP GLEBY
POWIERZCHNIA
WYSKOŚĆ
KLIMAT
MIEJSCOWOŚĆ
piaszczyste i gliniaste pochodzące z rozkładu granitu
120 ha
od 100 do 500 m n.p.m.
śródziemnomorski, łagodny, chłodny
Olbia
OPIS WINNICY

Winnica Cantine delle Vigne Piero Mancini powstała w 1989 roku, a jej założycielem jest Piero Mancini, który prowadzi firmę wraz z żoną Marisą oraz dziećmi: Antonio, który zajmuje się częścią techniczno-administracyjną, Alessandro – kierującym częścią agronomiczną i handlową oraz Laurą – odpowiedzialną za komunikację i marketing. Cała rodzina zaangażowana jest w kontynuowanie filozofii produkcji opartej na założeniu “klimat, gleba, winnica”. Całkowita powierzchnia winnic wynosi tu około 120 hektarów, a wszystkie znajdują się w regionie Gallura na obszarach Balajana, Scolombrino, Montelitu i Ciabattu. Gleba tworząca te tereny pochodzi głównie z rozkładu granitu o słodkiej morfologii. Posiada doskonały drenaż oraz dużą ilość soli mineralnych bogatych w potas. Winnice znajdują się na wysokościach od 100 do 500 m n.p.m., a klimat jest umiarkowany. Główna winorośl Gallury Vermentino di Gallura DOCG (jedyna kontrolowana i gwarantowana nazwa pochodzenia występująca na Sardynii) ma tutaj idealne warunki, które pozwalają winogronom rosnąć zdrowo i bujnie w towarzystwie nieustannej bryzy i słońca. Temperatury i łagodzący wpływ morza sprawiają, że zbierane tu owoce są pełne aromatów. Znajdują się one w “nosie” win, stanowiąc – obok ich mineralności – jedną z dwóch charakterystycznych cech. Oprócz Vermentino di Gallura w winnicach uprawiane są również inne rodzime odmiany, takie jak Moscato di Gallura DOC i Cannonau di Sardegna DOC, a także międzynarodowe winorośle: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot i Chardonnay.