Vinho Verde

“Vinho verde” czyli dosłownie „zielone wino”, w praktyce zaś wino młode, świeże. Termin odnosi się do wina pochodzącego z historycznej prowincji Minho na północy Portugalii. Dzisiejszy region, wyznaczony pierwotnie w 1908 roku, obejmuje starą prowincję Minho oraz przyległe do niej obszary na południu. Produkowane tu wina zazwyczaj są białe, świeże, z naturalną kwasowością oraz kwiatowymi i cytrusowymi aromatami.

HISTORIA REGIONU VINHO VERDE

Prowincję Minho uważa się za kolebkę dzisiejszej Portugalii. Pierwsze wzmianki o winorośli na tych terenach pochodzą z 1 wieku ne, a pisał o niej nie byle kto, bo m.in. Seneka Młodszy. Z 870 roku pochodzi z kolei zapis o winnicy przekazanej klasztorowi Alpendurada w Marco de Canaveses, z XII i XIII wieku – fragmenty tekstów o pnącej się winorośli na tych obszarach. Z czasem teren upraw rozszerza się o północno-zachodnią Portugalię, a wina – choć początkowo produkowane na użytek wewnętrzny – stają się ważnym towarem eksportowym do Anglii czy Niemiec. Określenie “vinho verde” po raz pierwszy pojawia się w XVI wieku. W kolejnych stuleciach staje się przeciwieństwem “vinho maduro”, czyli wina dojrzałego.

JAKIE TERRIORY W REGIONIE VINHO VERDE?

Granice regionu wyznaczają rzeki Minho i Lima, pasma górskie (Penada, Gerez, Cabreira, Alvão, Marão, Montemuro, Freita i Arada) oraz wody Oceanu Atlantyckiego, którego bliskość znacząco wpływa na klimat tego terenu, narażając go na sporą wilgotność, nierównomierne opady i letnią suszę. Zima jest tu łagodna, a amplitudy temperatur niewielkie. Wiosną zdarzają się przymrozki, które bywają niebezpieczne dla winorośli. Te rosną zazwyczaj na żyznych glebach granitowych wzdłuż rzek. Ich doliny ułatwiają napływ wiatrów oceanicznych w głąb lądu.

DOC Vinho Verde podzielony jest na dziewięć podregionów wskazywanych na etykietach wina wraz z nazwą Vinho Verde. Wyróżniane podregiony to: Amarante, Ave, Baião, Basto, Cávado, Monção e Melgaço, Lima, Paiva i Sousa.

ODMIANY WINOROŚLI W REGIONIE VINHO VERDE

Zalecane lub dopuszczone do DOC są następujące odmiany winogron: Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal, Batoca, Loureiro i Trajadura (jeżeli chodzi o winogrona białe) oraz Amaral / Azal Tinto, Borraçal, Brancelho, Espadeiro, Padeiro, Pedral, Rabo de Ovelha i Vinhão (to odmiany winogron czerwonych). Za odmiany białego wina najlepszej jakości w regionie Vinho Verde uznaje się winorośle Alvarinho i Loureiro. Pierwsza ma mniej plonów, ale osiąga zazwyczaj wyższy poziom alkoholu. Loureiro dostarcza zazwyczaj wyższe plony, dając jednocześnie bardzo aromatyczne wina. Choć wina białe cieszą się tu o wiele większą popularnością, z uznaniem patrzy się także na czerwone winorośle odmian Vinhão, Amaral / Azal Tinto i Espadeiro.

WINA Z REGIONU VINHO VERDE

Białe Vinho Verde to wino świeże, o naturalnej dobrze wyważonej kwasowości, a do tego owocowych i kwiatowych aromatach. Jest wytwarzane z lokalnych odmian winorośli. Możemy je podzielić na najpopularniejsze wina młode (w kolorze cytrusowym, w ustach są harmonijne, ale intensywne) oraz te starzone w beczkach (złoty kolor, dojrzalsze aromaty owocowe takie jak pigwa i miód). Dodatkowo wyróżniamy jeszcze różowe Vinho Verde (jasnoróżowy kolor, aromaty przypominające czerwone owoce, smak harmonijny i trwały) oraz czerwone Vinho Verde (intensywny kolor, wyczuwalne dzikie jagody, w ustach intensywne) – o wiele mniej popularne ze względu na niskie temperatury i wysoki poziom opadów w regionie, które uniemożliwiają odpowiednie dojrzewanie czerwonych winogron. Warte spróbowania jest także musujące Vinho Verde.

Mapa Regionu