Region hiszpański bez dostępu do wybrzeża. Nazwę zawdzięcza rzece Oja, która przepływa przez ten teren. La Rioja dzieli się na trzy mniejsze strefy: Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Baja. Zgodnie z winiarską tradycją tego obszaru wina wytwarza się tu często z mieszanek owoców pochodzących ze wszystkich trzech podregionów. Obecnie coraz częściej wytwarza się jednak wina z winogron jednostrefowych.
HISTORIA REGIONU LA RIOJA
Początkowo obszar ten zamieszkiwały plemiona celtyckie. W II wieku pne przejęli go Rzymianie, a następnie Wizygoci. Wkrótce La Rioję najechali także Maurowie. Od X do XII wieku o tereny te walczyły między sobą Królestwo Nawarry i Królestwo Kastylii. Uprawa winorośli na tym obszarze także sięga czasów starożytnych, a najwcześniejsza wzmianka o miejscowych winogronach datowana jest na 873 rok. Tu również dużą rolę w rozwoju winiarstwa odegrali mnisi.
JAKIE TERRIORY W REGIONIE LA RIOJA?
Wszystko zależy od podstrefy, w której uprawiane są winogrona. Rioja Alta to teren pod znacznym wpływem wiatrów znad Oceanu Atlantyckiego, miejscowe gleby składają się w dużej mierze z gliny wapiennej, a winnice zakłada się często dość wysoko, bo obszary upraw mogą znajdować się nawet na wysokości 600 metrów npm. Rioja Alavesa to teren płaski, rozpościerający się pomiędzy brzegiem rzeki Ebro a Górami Kantabryjskimi. Powietrze znajduje się tu zarówno pod wpływem chłodnych atlantyckich wiatrów, jak i ciepłych prądów śródziemnomorskich. Podłoże jest wyjątkowo gliniaste ze znaczną zawartością wapienia. To najmniejsza podstrefa regionu winiarskiego La Rioja. Ostatni podregion – Rioja Baja – cechuje się bardziej zróżnicowanymi glebami (glina, piasek, skały), większą wilgotnością podłoża, ciepłymi powietrznymi prądami i letnią suszą, która zagraża niestety miejscowej uprawie winorośli.
ODMIANY WINOROŚLI W REGIONIE LA RIOJA?
Tych tradycyjnych, dopuszczalnych w DOC, jest w regionie La Rioja siedem. Wśród czerwonych odmian winorośli wyróżniamy: Tempranillo, Garnacha Tinta, Mazuelo i Graciano, a wśród białych: Viura, Malvasía oraz Garnacha Blanca.
WINA Z REGIONU LA RIOJA
Wyróżnia je przede wszystkim efekt starzenia, które odbywa się w beczkach dębowych i trwa od 1 do 3 lat, potem z kolei w butelkach od pół roku do 6 lat. W zależności od okresu, jaki wino pozostaje w beczce, klasyfikuje się je jako: Crianza, Reserva lub Gran Reserva. System ten zapoczątkowano w XVIII wieku, a dąb i wyczuwalny aromat wanilii stały się wkrótce znakiem rozpoznawczym win z regionu. Dziś winiarze próbują wytwarzać także wina mniej dębowe. Te pochodzące z podstrefy Rioja Alavesa uważa się za wyjątkowo delikatne w smaku.