WYSYŁKA JUZ OD 18 ZŁ | DARMOWA WYSYŁKA OD 300 ZŁ | DOSTAWA TEGO SAMEGO DNIA NA TERENIE WARSZAWY | MASZ PYTANIA? ZADZWOŃ - 539 940 002
Kastylia La Mancha
Kraina Don Kichota i wina, bo to w regionie Kastylia La Mancha znajduje się większość hiszpańskich winnic, które zapewniają mieszkańcom kraju popularne wino stołowe. Tu tu uprawia się także ponad połowę winogron w całej Hiszpanii. Region położony jest w centralnej części kraju na Wyżynie Iberyjskiej. Graniczy z Madrytem, Walencją i Murcją. Popularny także wśród turystów.
HISTORIA KASTYLII LA MANCHA
Dzisiejszy obszar w znacznej części pokrywa się terytorialnie z historyczną krainą o nazwie Nowa Kastylia. W przeszłości toczono na tym terenie wojny religijne, potem także go nie oszczędzano – bitwy toczyli tam kolejni władcy aż do zjednoczenia Kastylii i Aragonii w 1492 roku. Tradycja uprawy winorośli w regionie Kastylia La Mancha sięga czasów rzymskich, ale jej szczyt przypadał na czasy średniowiecza. W latach 30. XX wieku, po przyznaniu regionowi Denominación de Origen Protegida, uprawa winogron na tym obszarze znacznie się rozwinęła. Większość produkowanych tu win przeznaczono na użytek wewnętrzny lub eksportowano do innych części Hiszpanii, ew. do innych krajów europejskich. Nazwa Kastylia La Mancha pochodzi od arabskiego terminu “Al-Mansha” oznaczającego miejsce urodzenia lub źródło.
JAKIE TERRIORY W KASTYLII LA MANCHA?
Doskonałe winogrona zapewnia regionowi duża ilość słońca. Obszar znajduje się jednak pod silnym wpływem klimatu kontynentalnego z dużymi różnicami temperatur pomiędzy dniem a nocą oraz bardzo niskimi opadami deszczu. Położony jest w centralnej części kraju na Wyżynie Iberyjskiej na terenie praktycznie płaskim. Gleby w regionie Kastylia La Mancha są żyzne, mają strukturę wapienną i sporo kredy, które gwarantują dobre zatrzymywanie wilgoci.
ODMIANY WINOROŚLI W KASTYLIA LA MANCHA
Główną odmianą winorośli jest tu Airen – lokalna biała odmiana winogron, dobrze przystosowana do suchych warunków, z której poza białym winem destyluje się również spirytus. Poza nią w regionie Kastylia La Mancha uprawia się jednak wiele innych winorośli, wśród nich Pinot Noir, Malbec, Garnacha Tinta, Cabernet Sauvignon, Merlot, Mencía, Monastrell, Petit Verdot, Tempranillo, Syrah (wina czerwone) oraz Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Torrontés, Verdejo czy Viognier (wina białe).
WINA Z KASTYLIA LA MANCHA
Białe wina wysokiej jakości zazwyczaj produkuje się w regionie Kastylia La Mancha w dębowych beczkach. Doszukać można się w nich nut orzechowych oraz owocowych (morele, brzoskwinie). Wina czerwone produkowane na tym obszarze są odważne i wyraziste. Miejscowi producenci wina nie boją się eksperymentować, a z lokalnymi odmianami winogron chętnie miksują odmiany francuskie: Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. Mieszanki te są tu często popularniejsze niż wina jednogatunkowe. Owocują smakiem ciekawym, charakterystycznym i unikalnym. W regionie La Mancha wytwarza się też wina bardzo wysokiej jakości klasyfikowane jako Vinos de Pago, które pochodzą z konkretnych działek (nazywanych właśnie “poago”). Na tym obszarze jest ich najwięcej w całej Hiszpanii, a region pod kątem produkcji wina uznaje się za bardzo obiecujący.