Region winiarski w południowej Francji położony nad rzeką Rodan, najstarszy spośród winiarskich regionów tego kraju. Winnice zajmują tu ponad 70 tys. hektarów, a lwią część produkcji, bo aż 80 proc., stanowią wina czerwone. Najmniej z kolei produkuje się w Dolinie Rodanu win białych. Cały obszar podzielony jest na dwie podstrefy, Północny Rodan i Południowy Rodan, które cechują się odrębnymi tradycjami winiarskimi.
HISTORIA DOLINY RODANU
Region o tradycji winiarskiej sięgającej starożytności – Rzymianie zaczęli uprawiać tu winorośl ponad 2 tys. lat temu, a o jakości miejscowych win pisał już w 71 roku Pliniusz Starszy. Później dla rozwoju winiarstwa na tym obszarze duże znaczenie mieli miejscowi zakonnicy (mnisi benedyktyńscy), którzy w średniowieczu przyczynili się do odrodzenia zniszczonych barbarzyńskimi najazdami winnic. Przełomowym momentem dla regionu było także przeniesienie stolicy papiestwa do Awinionu. Dziś Dolina Rodanu uznawana jest za najstarszy region winiarski Francji, a także jeden z najważniejszych. Właściciele winnic z tego obszaru jako piersi zaczęli oznaczać na beczkach swój terrior.
JAKIE TERRIORY W DOLINIE RODANU?
Kluczowy jest tu podział na obszary Północnego i Południowego Rodanu, bo każdy z nich ma swój unikalny terrior, który nadaje winom wyjątkowe cechy.
Południowy Rodan to teren bardzo różnorodny z wieloma rodzajami gleb. Miejscowe równiny są mocno nasłonecznione, zbocza zaś chłodniejsze. Winogrona mają tu optymalne warunki do dojrzewania, a suchy i chłodny wiatr zapewnia winorośli dobrą wentylację i znacząco zmniejsza ryzyko występowania chorób. Południowy Rodan cieszyć się może także ciepłymi latami i łagodnymi zimami. Jeżeli chodzi o gleby, to na równinach do czynienia mamy tu z glebami żwirowymi i piaszczystymi, gwarantującymi optymalne zaopatrzenie w wodę, na wzgórzach i tarasach zaś z glebami wapiennymi i gliniastymi, zatrzymującymi wilgoć i zaopatrującymi winorośl w odpowiednie składniki odżywcze.
Północny Rodan to obszar zdecydowanie chłodniejszy, o klimacie bardziej kontynentalnym. Winorośl uprawia się tu zazwyczaj na stromych zboczach wzdłuż rzeki. Lata na tym obszarze są w miarę ciepłe, zimy za to potrafią być mroźne – taki klimat wpływa na znaczne spowolnienie procesu dojrzewania winogron. Miejscowe gleby składają się zazwyczaj z łupków, wapienia i granitu, są bogate w minerały, idealne do uprawy winogron odmiany Syrah.
WINOROŚLE W DOLINIE RODANU
Uprawiane w Dolinie Rodanu winorośle to m.in.: Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Carignane, Counoise, Mourvèdre, Clairette, Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc i Viognier.
WINA Z DOLINY RODANU
Te znowu dzielimy według podregionu pochodzenia. Na równinach Południowego Rodanu winogrona osiągają pełną dojrzałość, co skutkuje winami mocnymi, owocowymi. Z owoców ze wzgórz i zboczy wytwarza się za to wina zrównoważone, delikatnie kwasowe i wyczuwalnie mineralne. Częste są tu także wina z mieszanek kilku odmian winogron. Wina z Północy swoje aromaty rozwijają powoli, uchodzą za finezyjne i eleganckie, o charakterystycznej strukturze. W nich także wyczuwalne są zazwyczaj aromaty mineralne. Wytwarzane w Dolinie Rodanu wina mają też wyjątkową umiejętność dojrzewania w czasie, rozwijania się i nabierania złożoności. Charakterystyczne dla nich – poza nutami owocowymi – są także aromaty przyprawowe, ziołowe, czasem korzenne.
Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Carignane, Counoise i Mourvèdre – to te odmiany wykorzystuje się do produkcji win czerwonych i różowych w Dolinie Rodanu. Wina czerwone wytwarzane w tej apelacji muszą składać się w co najmniej 15 proc. z winogron odmiany Syrah i/lub Mourvedre. Te pochodzące z terenów na południe od miejscowości Montélimar muszą zawierać z kolei co najmniej 40 proc. winogron odmiany Grenache. Mieszanki Clairette, Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc i Viognier odpowiadają zaś za co najmniej 80 proc. winogron użytych do produkcji wina białego.