Dolina Loary

Loara – najdłuższa rzeka Francji i zdecydowanie jedna z najbardziej popularnych. Ponad 300 kilometrów jej brzegu obsadzone jest winogronami. W 2000 roku środkowa część Doliny Loary została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO jako wyjątkowy krajobraz kulturowy bogaty w zabytki architektoniczne, w szczególności zamki. To z nich, oprócz doskonałego wina, słynie ten region.

HISTORIA DOLINY LOARY

Dolina Loary zamieszkiwana była już w czasach galicyjskich, a pierwsze winnice Rzymianie zasadzili tu w I wieku. Około 400 lat później o miejscowych winoroślach pisał poeta Sydoniusz Apolinary. W XI wieku wytwarzane w regionie białe wytrawne wino Sancerre znane było już w całej Europie jako wino bardzo dobre. W późnym średniowieczu wina z okolicy były najbardziej cenionymi winami zarówno w Anglii, jak i we Francji, pokonując przy tym nawet wina z Bordeaux. Region ten słynie także z zamków, których w Dolinie Loary jest ponad 300 – od budowli średniowiecznych, przez renesansowe aż po pałace z czasów oświecenia. Dziś znaczna ich część znajduje się w rękach prywatnych.

JAKIE TERRIORY W DOLINIE LOARY?

Dolinę Loary cechuje klimat kontynentalny, dla którego duże znaczenie ma zarówno sama Loara, jak i Ocean Atlantycki. Chłodne dni, a szczególnie wiosenne przymrozki, stanowią tu niestety zagrożenie dla winogron. Z kolei częste w miesiącach zbiorów deszcze sprawiają, że owoce zbiera się jako dojrzałe, a nawet przejrzałe (botrytis cinerea). Region dzieli się na pięć podregionów: Centralny nazywany po prostu Loara – to tu wytwarza się popularne wino Sancerre ze szczepu Sauvignon Blanc, Touraine z winami Vouvray i Bourgueil, Samur, gdzie winogrona uprawia się na specjalnej skale (daje to winom charakterystyczny mineralny charakter), Andegawenia słynąca z win słodkich oraz Pays Nantais – strefa położona na wybrzeżu, pod dużym wpływem Atlantyku, gdzie produkuje się wina białe i świeże (np. Muscadet).
Poza brzegiem samej Loary dobrze obsadzone winoroślą są również jej dopływy: Allier, Cher, Indre, Loir, Sèvre Nantaise i Vienne.

ODMIANY WINOROŚLI W DOLINIE LOARY

Za większość miejscowych upraw winogron odpowiadają tu białe winorośle Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Melon de Bourgogne i Chardonnay. Czerwone wina w Dolinie Loary wytwarza się zaś najczęściej z winogron odmian Cabernet, Pinot Noir, Cabernet Franc i Gamay.

WINA Z DOLINY LOARY

Po pierwsze, wino Sancerre wytwarzane jedynie z odmiany Sauvignon Blanc. Popularne w regionie są także wina różowe i deserowe, a także wina z charakterystycznymi nutami owoców, świeże, lekkie i rześkie. Dolina Loary jest również drugim po Szampanii producentem wina musującego we Francji.

Mapa Regionu