Bezpłatna dostawa przy zamówieniach powyżej 250 zł. Dostawa powyżej 100 zł tylko 18 zł
Bezpłatna dostawa przy zamówieniach powyżej 250 zł. Dostawa powyżej 100 zł tylko 18 zł

Prosecco

Opis

Rejon produkcji Prosecco leży w północnowschodnich Włoszech i obejmuje dziewięć obszarów w regionach Wenecja Eugenejska i Friulii-Wenecja Julijska. Nazwa pochodzi od wioski w Frulli, a pierwsze wzmianki o niej sięgają 1772 roku. Dzisiaj to miejsce jest uznawane za jedyne autentyczne dla produkcji Prosecco, a unikalne czynniki środowiskowe i światowa rozpoznawalność zapewniły mu miejsce na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Obszar Prosecco DOC zajmuje powierzchnię 35 000 hektarów i jest prawnie chroniony od 1969 roku. Apelacja DOC zapewnia, że proces produkcyjny spełnia określone standardy oznakowania jako Prosecco.

Prosecco DOCG  jest wytwarzane z winogron uprawianych wyłącznie na najbardziej stromych i wymagających wzgórzach regionów Valdobbiadene i Conegliano. Obszary te charakteryzują się unikalnymi glebami i mikroklimatem, które pozwalają winogronom Glera rozwinąć złożone i intensywne aromaty.

Terroir

Położenie między Morzem Adriatyckim, a Prealpami zapewnia łagodny klimat, ze średnią temperaturą w ciągu roku wynoszącą 12,3°C i stałą bryzą, która pozwala winogronom szybko wyschnąć po deszczu. Obszar ten charakteryzuje się częstymi ulewnymi deszczami w lecie, ze średnimi opadami 1250 mm.

Wzgórza ciągną się ze wschodu na zachód, więc mają zbocze skierowane na południe, na którym winnice korzystają z doskonałej ekspozycji na słońce – oraz zbocze północne, zwykle porośnięte lasem. Wysokość waha się od 100 do 500 m n.p.m. i gwarantuje dobre różnice temperatur między dniem i nocą, co korzystnie wpływa na rozwój aromatów w winogronach.

Gleby

Gleby Conegliano i Valdobbiadene maja bardzo stare pochodzenie, wywodzące się z podnoszenia dna morskiego. Powstałe gleby są głębokie i składają się z konglomeratów skał i piasku, zawierających dużo gliny, a czasem bogatych w tlenki żelaza. Na obszarze niedotkniętym przez lodowce pozostały gleby pochodzenia morskiego, złożone z margli i piaskowców, mniej głębokie i bardziej porotwate. Doprowadziło to do współistnienia wielu rodzajów różnych gleb, ale także do powstania wzgórz o różnym kształcie: czasami łagodniejszych, jak w rejonie Conegliano, czasami bardziej stromych i całkowicie skierowanych na południe jak w rejonie Valdobbiadene.

Wina

Prosecco dostępne jest w trzech kategoriach jakościowych: DOC, DOCG i Superiore. DOC jest najpopularniejszą i zwykle najtańszą odmianą, podczas gdy DOCG to nominał wyższej jakości, produkowany w dwóch określonych regionach.

Superiore jest najwyższej jakości z tych trzech i jest produkowane w Conegliano Valdobbiadene Prosecco, Superiore DOCG i Asolo Prosecco DOCG. Jednak najbardziej cenioną marką Prosecco jest Cartizze, produkowana w obszarze produkcyjnym DOCG w regionie Valdobbiadene i znana z doskonałych warunków uprawy winorośli. Cartizze słynie z intensywnych aromatów, nut kwiatowych i rześkiej kwasowości, co czyni go bardzo poszukiwanym Prosecco.

Prosecco dzieli się również ze względu na poziom słodyczy. Oznaczenie Brut odnosi się do wytrawnego wariantu z cukrem resztkowym na poziomie od 0 do 12g/l, Extra Dry to wina półwytrawne w przedziale zawartości cukru między 12-17g/l oraz Dry – zdecydowanie najsłodsze przekraczające 17g/l.

Winogrona

W  prawdziwym Prosecco, musi być w nim co najmniej 85% winogron Glera. Glera może być mieszana z Chardonnay lub Pinot Grigio, a także z niektórymi lokalnymi odmianami, takimi jak Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera i Glera Lunga.

Winogrona Glera mają cienką skórkę i dobrą kwasowość i zwykle dają dobry plon, co wpływa na łagodniejszy smak wina. Lekki i orzeźwiający smak Glera sprawia, że idealnie nadaje się do łączenia go z różnymi potrawami i smakami.

Produkcja win Prosecco

Metoda Charmata jest najczęstszą metodą wytwarzania Prosecco. Została wynaleziona na początku XX wieku i wymaga dużych zbiorników ciśnieniowych ze stali nierdzewnej do nasycania wina dwutlenkiem węgla. Metoda Charmata pozwala na uzyskanie bardziej spójnego wina musującego w większych ilościach. Prosecco jest 175 lat młodsze od  Szampana, który wytwarzany jest metodą tradycyjną Champagne, gdzie druga fermentacja odbywa się w butelce po dodaniu do niej cukru i drożdży. Podstawowym szczepem jest tu Chardonnay.

Wspomnienie o Szampanie nie jest tu przypadkowe. Producenci Prosecco mają do swojego produktu podobny stosunek. Oba z tych win są uważane za „terroirowe”, gdzie wyjątkowe walory regionu przyczyniają się do charakterystycznego smaku i charakteru wina. Podobny przypadek, gdzie w oparciu o lokalne odmiany winogron produkuje się wina musujące, dotyczy Cavy w Hiszpani. Cremanty we Francji i Sekty w Niemczech, jednak podobnie jak Szampan są produkowane przy użyciu Metody Champagne.

Mapa regionu

Koszyk
Zaloguj się

Nie posiadasz konta?

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę witrynę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.
Czy masz powyżej 18 lat? Aby wyświetlić stronę, musisz mieć ukończone 18 lat. Aby przejść dalej, potwierdź swój wiek.
Dostęp Zabroniony Twój dostęp jest ograniczony ze względu na Twój wiek.
Mam 18 lub więcej lat Nie mam 18 lat
Zacznij pisać, aby zobaczyć produkty, których szukasz.
Sklep
0 items Koszyk
Moje konto