Bezpłatna dostawa przy zamówieniach powyżej 250 zł. Dostawa powyżej 100 zł tylko 18 zł
Bezpłatna dostawa przy zamówieniach powyżej 250 zł. Dostawa powyżej 100 zł tylko 18 zł

La Rioja

Opis

Region hiszpański bez dostępu do wybrzeża. Nazwę zawdzięcza rzece Oja, która przepływa przez ten teren. La Rioja dzieli się na trzy mniejsze strefy: Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Baja. Zgodnie z winiarską tradycją tego obszaru wina wytwarza się tu często z mieszanek owoców pochodzących ze wszystkich trzech podregionów. Obecnie coraz częściej wytwarza się jednak wina z winogron jednostrefowych.

HISTORIA REGIONU LA RIOJA

Początkowo obszar ten zamieszkiwały plemiona celtyckie. W II wieku pne przejęli go Rzymianie, a następnie Wizygoci. Wkrótce La Rioję najechali także Maurowie. Od X do XII wieku o tereny te walczyły między sobą Królestwo Nawarry i Królestwo Kastylii. Uprawa winorośli na tym obszarze także sięga czasów starożytnych, a najwcześniejsza wzmianka o miejscowych winogronach datowana jest na 873 rok. Tu również dużą rolę w rozwoju winiarstwa odegrali mnisi.

JAKIE TERRIORY W REGIONIE LA RIOJA?

Wszystko zależy od podstrefy, w której uprawiane są winogrona. Rioja Alta to teren pod znacznym wpływem wiatrów znad Oceanu Atlantyckiego, miejscowe gleby składają się w dużej mierze z gliny wapiennej, a winnice zakłada się często dość wysoko, bo obszary upraw mogą znajdować się nawet na wysokości 600 metrów npm. Rioja Alavesa to teren płaski, rozpościerający się pomiędzy brzegiem rzeki Ebro a Górami Kantabryjskimi. Powietrze znajduje się tu zarówno pod wpływem chłodnych atlantyckich wiatrów, jak i ciepłych prądów śródziemnomorskich. Podłoże jest wyjątkowo gliniaste ze znaczną zawartością wapienia. To najmniejsza podstrefa regionu winiarskiego La Rioja. Ostatni podregion – Rioja Baja – cechuje się bardziej zróżnicowanymi glebami (glina, piasek, skały), większą wilgotnością podłoża, ciepłymi powietrznymi prądami i letnią suszą, która zagraża niestety miejscowej uprawie winorośli.

ODMIANY WINOROŚLI W REGIONIE LA RIOJA?

Tych tradycyjnych, dopuszczalnych w DOC, jest w regionie La Rioja siedem. Wśród czerwonych odmian winorośli wyróżniamy: Tempranillo, Garnacha Tinta, Mazuelo i Graciano, a wśród białych: Viura, Malvasía oraz Garnacha Blanca.

WINA Z REGIONU LA RIOJA

Wyróżnia je przede wszystkim efekt starzenia, które odbywa się w beczkach dębowych i trwa od 1 do 3 lat, potem z kolei w butelkach od pół roku do 6 lat. W zależności od okresu, jaki wino pozostaje w beczce, klasyfikuje się je jako: Crianza, Reserva lub Gran Reserva. System ten zapoczątkowano w XVIII wieku, a dąb i wyczuwalny aromat wanilii stały się wkrótce znakiem rozpoznawczym win z regionu. Dziś winiarze próbują wytwarzać także wina mniej dębowe. Te pochodzące z podstrefy Rioja Alavesa uważa się za wyjątkowo delikatne w smaku. 

Mapa regionu

Koszyk
Zaloguj się

Nie posiadasz konta?

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę witrynę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.
Czy masz powyżej 18 lat? Aby wyświetlić stronę, musisz mieć ukończone 18 lat. Aby przejść dalej, potwierdź swój wiek.
Dostęp Zabroniony Twój dostęp jest ograniczony ze względu na Twój wiek.
Mam 18 lub więcej lat Nie mam 18 lat
Zacznij pisać, aby zobaczyć produkty, których szukasz.
Sklep
0 items Koszyk
Moje konto