Bezpłatna dostawa przy zamówieniach powyżej 250 zł. Dostawa powyżej 100 zł tylko 18 zł
Bezpłatna dostawa przy zamówieniach powyżej 250 zł. Dostawa powyżej 100 zł tylko 18 zł

Canelones – Urugwaj

Opis

Obszar Urugwaju położony nad Oceanem Atlantyckim, na południu kraju i graniczący z jego stolicą – Montevideo. To tu założona została większość urugwajskich winnic, które odpowiadają dziś za 60 proc. wina produkowanego w całym kraju. Głównymi miastami winiarskimi regionu są Canelones, Juanico i Progreso. Uprawia się tu więcej winogron odmiany Tannat niż gdziekolwiek indziej.

HISTORIA CANELONES

W porównaniu z innymi regionami winiarskimi na świecie, tereny dzisiejszego Urugwaju są pod kątem uprawy winogron miejscem dość świeżym – pierwsze owoce winorośli uprawiano tu około 250 lat temu. Dopiero w drugiej połowie XIX wieku napływający na te tereny imigranci do uprawy winorośli i produkcji wina podeszli komercyjnie, wprowadzając jednocześnie nowe odmiany winogron i wykorzystując swoją wiedzę o ich uprawie zdobytą w Europie. W latach 70. XIX wieku w Urugwaju pojawiły się dwie winnice. Pierwsza należała do Francuza Pascuala Harriague, który na tereny kraju sprowadził z Argentyny winogrona Tannat uprawiane dziś w Canelones (inną nazwą tej winorośli jest właśnie Harriague pochodząca od nazwiska winiarza). Właścicielem drugiej winnicy był Katalończyk Francisco Vidiella.

JAKIE TERRIORY W CANELONES?

Urugwaj, położony w strefie klimatu umiarkowanego, może cieszyć się ciepłymi i suchymi latami oraz łagodnymi zimami. Słońce świeci tu intensywnie, ale ekstremalne temperatury nie zdarzają się często, na co wpływ ma długa linia brzegowa z trzech stron kraju, która łagodzi upały. Ciepło, wystarczające opady, świeża bryza znad Atlantyku – urugwajskie winogrona mają wszystko, co potrzebne do optymalnego dojrzewania. Brak pasm górskich naraża jednak ten obszar na silne wiatry. Wietrzenie i erozja odpowiadają tu za dość płaski krajobraz oraz rodzaje wyróżnianych gleb. Winogrona uprawia się tu często na podłożu gliniastym lub piaszczysto-gliniastym, najbardziej żyznymi glebami z wysoką zawartością wapnia mogą poszczycić się jednak winnice położone na południu. Obszar Canelones, na którym uprawia się winogrona, jest płaski i położony raczej nisko, jeżeli weźmiemy pod uwagę inne typowe terriory południowoamerykańskie.

CANELONES — ODMIANY WINOROŚLI 

Przede wszystkim Tannat – winogrono bardzo dobrze dostosowane do klimatu Ameryki Południowej. Poza nim w Canelones uprawia się także odmiany takie jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Nebbiolo, Sangiovese, Marzemino, Pinot Blanc, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc i Chardonnay.

WINA Z CANELONES

Wino Tannat cechuje się mocnym charakterem, złożonymi aromatami i głębokim czerwonym kolorem. W porównaniu z winami opartymi na jego francuskim odpowiedniku Madiran, wina Tannat są zdecydowanie dojrzalsze, ale też bardziej aksamitne i miękkie, co zawdzięczają przede wszystkim urugwajskiemu klimatowi. Mogą być wytwarzane z jednego rodzaju winogron lub w mieszance z odmianami Cabernet Sauvignon, Cabernet lub Merlot. Niezależnie od tego uważane są dziś za symbol Urugwaju. Tannat nazwano także „najzdrowszym winem na świecie” ze względu na wysoki udział polifenoli. 

Mapa regionu

Koszyk
Zaloguj się

Nie posiadasz konta?

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę witrynę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.
Czy masz powyżej 18 lat? Aby wyświetlić stronę, musisz mieć ukończone 18 lat. Aby przejść dalej, potwierdź swój wiek.
Dostęp Zabroniony Twój dostęp jest ograniczony ze względu na Twój wiek.
Mam 18 lub więcej lat Nie mam 18 lat
Zacznij pisać, aby zobaczyć produkty, których szukasz.
Sklep
0 items Koszyk
Moje konto